Снимка: Bulgaria ON AIR

Остават няколко дни до седмите предсрочни избори на 27 октомври. Партиите отново не проведоха силна кампания, имаше само кратки слогани и видеа в социалните мрежи, насочени към евентуалните им избиратели.

Специалистът по публична реч доц. Валерия Кардашевска сподели, че никак не е лесно да се открият девизите на партиите, с които влизат в кампания.

"Може би това се дължи на факта, че изборите твърде често следват един след друг и в пространството сме залети от много слогани и много девизи. Не им е лесно и на колегите, които работят в кампаниите", коментира специалистът в студиото на "България сутрин".

Медийният експерт доц. Георги Лозанов посочи, че политическите послания често са клиширани и не провокират реакция. Според него слоганите трябва да предизвикват интерес и да предлагат неочаквани решения, вместо да повтарят вече известни теми.

"Партиите, които са "за" статуквото, говорят за сигурност, тези, които са за промяна, говорят за промяна, млади хора. Това е отваряне на отворена врата. Тези слогани, за да имат смисъл, трябва да ти кажат нещо, което не очакваш да чуеш. Много е важно посланията да са неочаквани и да носят изненада", каза доц. Лозанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Друг важен аспект, на който акцентираха експертите, е значението на визуализацията и личностната идентификация в политическите кампании. Според доц. Кардашевска, в днешно време лидерите на партиите разчитат основно на личностната си идентичност, а не на програми.

Доц. Лозанов отбеляза, че това е част от по-широкия проблем в българската политика, където идеите и политиките остават неразбрани или недостъпни за масовия избирател.

"Съществува значителна дистанция между политиците и обществото, и това допринася за ниската избирателна активност", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase